Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Σταματήσαμε την εκσκαφή και πήγαμε αμέσως να δούμε ........ τι να δούμε ....... μάλλον να συναντηθούμε με την Ιστορία της περιοχής που έρχονταν από το μακρυνό παρελθόν ...... 3.000 χρόνια πριν!!!!!

Η πρώτη εικόνα που είδαμε ήταν αρκετή για να μας πιάσει ρίγος .....



ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Και τώρα; ...... και τώρα τι κάνουμε;

Υπηρξε πάντως έντονος προβληματισμός για το τι θα συνέβαινε αν ειδοποιούσαμε τις αρχές (αστυνομία, αρχαιολογία, δήμο).

Πολλοί μας είπαν....

"Ξεχάστε το σπίτι σας και οπωσδήποτε το οικόπεδό σας"

........ άλλοι πάλι .........

"Μα τι άτυχοι είστε !!!" ,

"Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις ένα λάκο και να τα πετάξεις μέσα σπασμένα",

"Θα μπλέξετε ρε παιδιά .... τι το ψάχνετε μην πείτε τίποτα σε κανέναν και χώστε τα πάλι" !!!!!!!!

.....και οι πιο "μάγκες".... εγώ φίλε μου θα τα πουλούσα και θα εξασφάλιζα όχι μόνο το χτίσιμο του σπιτιού μου αλλά ακόμα και τα δισέγγονά μου"

Όμως ούτε η παιδεία μας, ούτε η κουλτούρα μας αλλά ούτε και η ηθική μας, επέτρεπε να επηρεαστούμε από αυτές τις κουβέντες.

Είχαμε καθυστερήσει ήδη 17 μήνες να πάρουμε την οικοδομική άδεια γιατί η "αρμόδια" (!!!) υπάλληλος της Πολεοδομίας της Νομαρχίας του Ν. Ηρακλείου ήθελε να εξαντλήσει τον "υπηρεσιακο της" ζήλο....... αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, μια ιστορία που γράφεται όμως σήμερα και δεν έχει μάλλον καμία σχέση με τον Πολιτισμό που μόλις είχαμε έρθει σε επαφή!

Μια ακόμα καθυστέρηση (όση και να ήταν αυτή) και μάλιστα για αυτό το λόγο, ίσως είναι μια καθυστέρηση που πραγματικά αξίζει να την υπομείνεις.

Είπαμε λοιπόν στον χειριστή του μηχανήματος να βάλει την τσάπα πάνω στην τρύπα και ειδοποιήσαμε αμέσως την αστυνομία και συγκεκριμένα το αστυνομικό τμήμα Αμμουδάρας Γαζίου. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε ο Αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Γιάννης Χαλαμπαλάκης μέσω του οποίου ειδοποιήθηκε ο Αρχαιολόγος κ. Αντώνης Βασιλάκης με τον οποίον συνδέονται με μακροχρόνια φιλία.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Η αστυνομία ανταποκρίθηκε αμέσως. Σε 10 λεπτά έφτασε στο χώρο μας περιπολικό για φύλαξη του χώρου. Σε λίγη ώρα ακόμα έφτασε ο Δήμαρχος Γαζίου κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης μαζί με την σύμβουλό του Χρύσα Βαθειανάκη και ενημερώθηκαν από εμένα.

Το βράδυ ο χώρος φυλάχθηκε από ιδιωτική εταιρία security (την οποία ειδοποίησε ο Δήμαρχος) και από πολύ συχνές περιπολίες της αστυνομίας μέχρι το πρωι όπως διαπίστωσα αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας .... περιπολούσα και εγώ προσωπικά.

Στις 08:30 το πρωί της επόμενης μέρας ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο της αρχαιολογίας σταμάτησε έξω από το οικόπεδό μας. Ο Αρχαιολόγος κ. Αντώνης Βασιλάκης μαζί με το βοηθητικό του προσωπικό είχαν έρθει για να ξεκινήσουν την ανασκαφή του τάφου.



ΕΔΩ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!!!!!!


Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ

Το συνεργείο πιάνει αμέσως δουλιά και σε λίγα λεπτά ο κ. Βασιλάκης μπαίνει μέσα στον τάφο.



"Ο τάφος είναι της Γεωμετρικής περιόδου (1000 - 800 π.Χ.) και είναι θαλαμωτός λαξευτός πάνω σε κούσκουρα" (Ο κούσκουρας για όσους δεν ξέρουν είναι ένα αργιλώδες ασβεστούχο χώμα εξαιρετικά συμπιεσμένο από τις γεωλογικές μεταβολές και σχεδόν αδιαπέραστο από το νερό)

Η δουλειά του Αρχαιολόγου είναι να αποκαλύψει τα ευρήματα χωρίς να τα καταστρέψει. Είναι μια υπεύθυνη και πολύ λεπτομερής επέμβαση που απαιτεί όχι μόνον προσοχή αλλά και μεγάλη αγάπη για τη δουλειά του και κυρίως σεβασμό στην ιστορία και τις συνήθειες των προγόνων μας.
Έτσι στην αρχή απομακρύνθηκαν τα μπάζα που προήλθαν από την πτώση της οροφής με τα χέρια και στη συνέχεια με το σκαλιδάκι. Παρατήρησα ότι δεν χτυπούσε αλλά έξυνε το χώμα με πολύ προσοχή. Ένα ψάθινο σκουπάκι ήταν το απαραίτητο εργαλείο που συμπλήρωνε τη φάση αυτή. Με το σκουπάκι μάζευε τα χώματα και με μια παλάμη χωρίς στυλιάρι τα τοποθετούσε σε ειδικό ελαστικό οικοδομικό κάδο για να απομακρυνθούν και να τοποθετητούν σε ειδικό σημείο για μια δεύτερη επεξεργασία.



Το πρώτο αγγείο αποκαλύπτεται !!! Φέρει σταυρούς και ομόκεντρους κύκλους καθώς και παράλληλες γραμμές και ταινίες χρωματιστές με γήινα χρώματα φτιαγμένα από την ίδια τη φύση. Ακολουθεί η αποκάλυψη ολοένα και περισσότερων αγγείων απίστευτης ομορφιάς που προκύπτει από τα σχήματα που είναι χαραγμένα ή απλά ζωγραφισμένα επάνω τους εδώ και 3.000 χρόνια...... Λες και ο χρόνος δεν πέρασε από αυτή την τρύπα στη γη.

Η ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΓΗΣ

Ο τάφος είχε σχήμα θαλάμου (σύμβολο της μήτρας της μητέρας γης) διαμέτρου 2,5 μέτρων και ύψους 1,20 μέτρα.

Ήταν λαξευτός μέσα στον κούσκουρα που τα λαξεύματα φαίνονται ακόμα. Από αυτά τα λαξεύματα οι αρχαιολόγοι βγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα για το είδος το σχήμα και το μέγεθος του εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του.

Λίγα μέτρα πιο πέρα Δυτικά του θαλάμου είχαν προηγουμένως σκάψει ένα τούνελ που οδηγούσε στην είσοδο του τάφου ο οποίος είχε σφραγιστεί με πέτρα (σιδερόπετρα τη λένε εδώ στην Κρήτη λόγω του χαρακτηριστικού ήχου που παράγεται όταν την κτυπάς). Πέτρα που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή στα ελαιουργεία για την σύνθλιψη του ελαιοκάρπου.




ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ


Γύρω στις 10:30 ήρθε συνεργείο του TV-Creta (γνωστού ως Creta Chanel) με τη δημοσιογράφο Γιάννα Χρονάκη για ρεπορτάζ.










ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ TV-CRETA στις 29/09/09






Κάντε "κλικ" στο βελάκι για να δείτε το βίντεο



Την επόμενη μέρα ο τοπικός τύπος και τα τοπικά Μ.Μ.Ε. είχαν το θέμα ανάμεσα στις πρώτες τους ειδήσεις.




Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ

Συνολικά βρέθηκαν στον τάφο 82 αγγεία από μικρά έως μεγάλα μεταξύ των οποίων 4 μεγάλοι τεφροδόχοι κρατήρες που περιείχαν υπολείμματα καύσης των νεκρων.






Τέσσερις ταφές λοιπόν και μέσα σε αυτούς ένας πολεμιστής.

Η αιχμή του δόρατός του σε πολύ καλή κατάσταση που μπορεί ακόμα να κόψει, βρισκόταν μαζί με τα οστά του στον ίδιο τεφροδόχο κρατήρα όμως ήταν και αυτό σκοτωμένο.

Το λύγιζαν (το σκότωναν κι αυτό) όταν πέθαινε ο πολεμιστής γιατί είχε πλέον εκτελέσει την αποστολή του ως όπλο και δεν έπρεπε να το χρησιμοποιήσει άλλος.





Η ΤΕΧΝΗ ΕΚΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Καθώς η ανασκαφή εξελίσσεται αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερα απίστευτης ομορφιάς αγγεία μες γεωμετρικά σχήματα, τρίγωνα, τετράγωνα, ρόμβοι, παράλληλες γραμμές, ταινίες, ομόκεντροι κύκλοι, σταυροί, σύμβολα που στο πέρασμα των αιώνων και των χιλιετιών διατηρούν ακόμα τη ζωντάνια τους διδάσκοντάς μας "πολιτισμό".

Όλα αυτά για να τιμήσουν τον "άνθρωπο" αλλά κυρίως το πέρασμά του από τουτο τον κόσμο!





Μία από τις 4 ταφές μάλλον ήταν γυναικεία ταφή. Κατά την ανασκαφή βρέθηκε πλήθος χαντρών που πιθανώς συνέθεταν περιδέραια. Χάντρες από φαγεντιανή, το πολύτιμο αυτό υλικό που προμηθεύονταν οι Κρήτες από την Αίγυπτο και αφού το διαμόρφωναν το έψηναν και αποκτούσε έτσι υαλώδη υφή.





ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ;

Αργότερα, ο αρχιτέκτονας μας Γιάννης Χαλαμπαλάκης, όταν πια πλησίαζε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, μετά από συνενόηση του Δημάρχου με τον κ. Βασιλάκη, αποτύπωσε σε σχέδιο τον τάφο με τις διαστάσεις του και την ακριβή θέση των ταφών και των κτερισμάτων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην ανακατασκευή του τάφου στον οποίο θα εκτεθούν τα γνήσια ευρήματα όταν δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Γαζίου (όπως μας είπαν).



ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ... ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ

Το μεσημέρι όταν τα παιδιά σχόλασαν από το σχολείο ήρθαν με τη Ρένα σχεδόν αμέσως για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία, φέρνοντας μαζί τους και τις φίλες τους.

Είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν και να αγγίξουν τα ευρήματα αλλά να συνομιλήσουν και να ενημερωθούν από τον Αρχαιολόγο κ. Βασιλάκη.



Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ, Η ΑΡΙΘΜΗΣΗ, ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΥΡΣΗ

Στις 5:00 το απόγευμα η ανασκαφή είχε τελειώσει.

Τα χώματα είχαν απομακρυνθεί από το εσωτερικό του τάφου και το μεγαλείο της τέχνης και της ευαισθησίας είχε αποκαλυφθεί πλήρως!!!

Ο κ. Βασιλάκης ανασήκωσε μερικά από αυτά για να μας τα δείξει....


Στη συνέχεια όλα τα αντικείμενα επισημάνθηκαν, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν πριν αρχίσει η ανάσυρσή τους και η μεταφορά.



Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ..........

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Ναι.... έχουμε ξαναδει αρχαία ..... Ναι στα μουσεία. Μόνο που δεν μπορείς να τα αγγίξεις......

Άλλοτε μια τζαμαρία, σου εμποδίζει την πρόσβαση, άλλοτε μια επιγραφή "μην αγγίζετε", δεν σε αφήνει να δεχτείς την ενέργεια που ακόμα και σήμερα μεταφέρουν αυτά τα άψυχα αλλά τόσο ζωντανά στοιχεία μεταφοράς πολιτισμού από τα βάθη των αιώνων.

Και ίσως αυτό δεν είναι άστοχο αφού όλοι που επισκέπτονται αυτά τα υπέροχα μνημεία του πολιτισμού, δεν έχουν τα ίδια συναισθήματα απέναντί τους.......

Δυστυχώς η Παιδεία της σημερινής μας Ελλάδας δεν κατάφερε να εμπνεύσει σεβασμό για την απαρχή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, του πολιτισμού που έθρεψε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία που έβγαλε την Ευρώπη από τον Μεσαίωνα........

Τώρα όμως ήρθε η μεγάλη στιγμή για μένα και την οικογένειά μου!!! Ήρθε η στιγμή όχι μόνο να αγγίξουμε αλλά να κρατήσουμε στα χέρια μας αντικείμενα 3.000 χρόνων.







Δεν μπορώ όμως να περιγράψω τη συγκίνηση που ένοιωσα όταν μάλιστα αυτή η συγκίνηση μεγαλώνει μόνο που σκέφτομαι ότι τα παιδιά μου είχαν αυτή την ευκαιρία που εγώ είχα την τύχη να την ζήσω στα 50 μου χρόνια........


ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




Μετά από αυτή τη "μυσταγωγία" της ανάσυρσης από τον τάφο όλων των κτερισμάτων, τα τοποθετήσαμε ευλαβικά το ένα δίπλα στο άλλο πριν μεταφερθούν στο εργαστήριο. Πραγματικά εδώ είχαμε όχι μόνο την ευκαιρία να φωτογραφίσουμε τις λεπτομέρειες αλλά να αγγίξουμε και το περιεχόμενό τους..... τα υπολείματα καύσης, τις χαντρες, τις περόνες κλπ. αλλά και να τα μελετήσουμε (στο βαθμό που επιτρέπουν οι γνώσεις μας).


Την εποχή εκείνη τους έκαιγαν τους νεκρούς (σε αντίθεση με τη μινωική εποχή που τους έθαβαν σε παρόμοιους τάφους), και τα υπολείματα της καύσης αφού τα έπλεναν ευλαβικά με κρασί τα τοποθετούσαν σε τεφροδόχους κρατήρες. Μάλλον και η σειρά τοποθέτησης των υπολειμάτων έπρεπε να έπαιζε κάποιο ρόλο αφού τα πρώτα οστά που είδαμε και αγγίξαμε ήταν τμήματα του άνω μέρους του σώματος όπως τμήματα γνάθου, τμήματα κρανιακών οστών και κλείδα. Έτσι υποθέτουμε ότι στο κάτω μέρος των κρατήρων υπήρχαν τα οστά των κάτω άκρων (πόδια) και τα υπόλοιπα οστά είχαν τοποθετηθεί με τη σειρά προς το πάνω μέρος του σώματος. Η Αρχαιολογική και Ανθρωπολογική έρευνα που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα θα δώσει απαντήσεις μόλις ολοκληρωθεί.







Φαίνεται ότι ένας από τους ενταφιασμένους είχε σοβαρό περιοδοντικό πρόβλημα. Τούτο το συμπεραίνουμε από το τμήμα της γνάθου του που κρατήσαμε στα χέρια μας αφού παρατηρούμε ότι ενώ κάποια δόντια είναι στη θέση τους (έστω και σπασμένα) κάποια άλλα λείπουν παντελώς σαν να έχουν πέσει πριν αυτός πεθάνει.




Ένα από τα μικρά αγγεία που ξεχώρισαν ήταν μία μικρή υδρία σε σχήμα παπαρούνας. Όπως μας εξήγησε ο κ. Βασιλάκης είχε το σχήμα της μήκωνος της υπνοφόρου, φυτό που το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο και ως παυσίπονο ιδιαίτερα για τους τραυματισμούς αφού είχε φυσικά και ναρκωτικές ιδιότητες. Το αγγείο αυτό έχει Κυπριακή επιρροή γεγονός που μαρτυρεί την διασύνδεση των πολιτισμών της εποχής.

Παρατηρήστε στις παρακάτω εικόνες τον τρόπο που το κρατά ο κ. Βασιλάκης για να διαπιστώσετε το σχήμα του.





Λίγο αργότερα, όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν πολύ προσεκτικά, χωρίς να πιάνονται από τις λαβές, σε φορτηγάκι για να προοριστούν στο εργαστήριο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για περαιτέρω μελέτη και καθαρισμό.






Το ίδιο βράδυ ο χώρος φυλάχθηκε πάλι και την επόμενη μέρα το συνεργείο των αρχαιολόγων ήρθε για τις τελευταίες εργασίες. Δηλαδή για το κοσκίνισμα των χωμάτων που βγήκαν από τον τάφο και την αποκάλυψη της διόδου μέσω της οποίας κατασκευάστηκε .




Τώρα πια ο τάφος έχει αδειάσει εντελώς !!!


Αυτό που βλέπουμε είναι ότι κατά την κατασκευή του λαξεύτηκε επίσης και ένα παταράκι στο εσωτερικό του (αριστερά) σε σχήμα ημικύκλιου. Το χρησιμοποιούσαν για να τοποθετούν επάνω τα αγγεία ενώ το υπόλοιπο μέρος ήταν καλυμμένο με βότσαλο ποταμίσιο. Το βότσαλο συλλέχθηκε από το συνεργείο της Αρχαιολογίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην ανακατασκευή και έκθεση του τάφου με τις ταφές και τα κτερίσματα του στο νέο υπό ίδρυση μουσείο του Δήμου Γαζίου.






Τις δυο αυτές μέρες και ιδιαίτερα μετά την προβολή της ανακάλυψης από τα Μ.Μ.Ε., πάρα πολύς κόσμος επισκέφτηκε τον χώρο γαι να δει από κοντά τον Αρχαίο Τάφο.

Η έκπληξη ήταν όταν κοντά στο μεσημέρι της δεύτερης μέρας έφτασαν στο χώρο περίπου 15 μαθητές με τον δάσκαλο και την δασκάλα τους από το Δημοτικό Σχολείο Καβροχωρίου.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν ένα μάθημα Αρχαιολογίας από τον κ. Βασιλάκη, ένα μάθημα 'ισως από τα πιο ζωντανά και χρήσιμα για την ηλικία τους αφού τα ζωντανά ερεθίσματα οδηγούν πιο γρήγορα στη μάθηση και συντελούν στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.


ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Αυτό ήταν........ Δυο μέρες μόνον και η Αρχαιολογική υπηρεσία μας επέτρεψε να συνεχίσουμε αμέσως χωρίς άλλες καθυστερήσεις τις εργασίες για την ανέγερση της οικοδομής.

Και που είναι οι καθυστερήσεις, γιατί δεν μας δέσμευσαν το οικόπεδο, γιατί δεν ζήτησαν να ψάξουν σε όλο το χωράφι; ......................... Γιατί άραγε υπάρχουν αυτές οι φήμες;

Τελικά φαίνεται ότι δεν είναι μόνο θέμα υπηρεσιών, αλλά και ευσυνείδητων εργαζομένων σε αυτές.   Η εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων φαίνεται ότι στο Ηράκλειο λειτουργεί καλά.

Αλλά το σημαντικότερο απ όλα είναι ότι πολύ γρήγορα ο Πολιτισμός μας εμπλουτίζεται.  Ποιός άραγε Υπάλληλος οποιασδήποτε Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα στερούσε από τον Πολιτισμό αυτά που δικαιούται στερώντας παράλληλα το δικαίωμα του σημερινού ανθρώπου να ζήσει με αξιοπρέπεια;  Γιατί για κάποιους ανθρώπους το να κτίσουν το σπίτι τους ίσως είναι ένα όνειρο ζωής γι αυτόν και τα παιδιά του!!!

Δεν υπάρχει καπνος χωρίς φωτιά !........ Φαίνεται ότι υπάρχουν πραγματικά τέτοιες περιπτώσεις κωλυσιεργίας.  Και γι αυτό πολλά στοιχεία πολιτισμού θάβονται, καταστρέφονται, λεηλατούνται ή πέφτουν στα χέρια ακατάλληλων, διαστροφικών και διεφθαρμένων ανθρώπων που νομίζουν ότι μόνο χρήματα μπορούν να τους προσφέρουν.

Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αποκαταστήσει το κύρος του ώστε οι πολίτες να πάψουν να φοβούνται κάθε φορά που θα συναντώνται με τον Πολιτισμό!!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

  • Ευχαριστώ το Αστυνομικό Τμήμα Αμμουδάρας Γαζίου για την άμεση ανταπόκρισή του και για τις ολονύκτιες περιπολίες του κατά την πρώτη και δεύτερη νύκτα της ανακάλυψης.
  •  Ευχαριστώ τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Καβροχωρίου για την επιλογή τους να κάνουν εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών τους στο οικόπεδό μου, πράγμα που το θεωρώ ιδιαίτερη τιμή.
  • Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Γαζίου κ. Γιώργο Μαρκογιαννάκη καθώς και τη συνεργάτιδά του Χρύσα Βαθειανάκη για την συμβολή τους στη φύλαξη του χώρου, την συμπαράστασή τους στις ανάγκες του συνεργείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.  Τους εύχομαι Καλή Επιτυχία στην λειτουργία της Δημοτικής Κοινωνικής Επιχείρισης του Δήμου Γαζίου που μεταξύ των δραστηριοτήτων της είναι και η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Γαζίου.

  • Ευχαριστώ τα παιδιά του συνεργείου της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, το Νίκο, τον Μιχάλη και τον Παναγιώτη για την αφοσίωσή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών της ανασκαφής.




    • Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον κ. Αντώνη Βασιλάκη για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας αλλά κυρίως για τα μαθήματα Αρχαιολογίας που έδωσε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής σε μένα και στην οικογένειά μου, πράγμα που μαρτυρεί την αγάπη για τη δουλειά του και την αφοσίωσή του στα θέματα του Πολιτισμού.


    Μα πάνω απ' όλα
    Ευχαριστώ την Ιστορία 
    που με προτίμησε γι αυτή την συγκλονιστική συνάντηση

      ΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ (nike@otenet.gr)



      Δείτε επί πλέον σχόλια και συζητήσεις στο διαδίκτυο στους παρακάτω συνδέσμους:

      ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ                                                                                     

      1.   FORUM: http://bit.ly/887upT   Buzz


      2.    FORUM:  http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=d93fc33f55f3b1b41887eccd11ba707a&threadid=94743



      3.  FORUM:  http://truth.freeforums.org/viewtopic.php?f=352&t=6733http://truth.freeforums.org/viewtopic.php?f=352&t=6733

       4.   ΙΦΙΜΕΔΕΙΑ:   http://iphimedea.blogspot.com/2010/01/blog-post_27.html







      ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ:

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ "ΑΝΤΙΒΑΡΟ":    http://antibaro.gr/node/1005

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ:  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ
      http://vardavas.blogspot.com/2010/01/blog-post_12.html

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ: ΓΟΡΓΑ ΠΑΡΕΣΤΙΓΜΕΝΑ  
      http://antonispapagiannis.blogspot.com/2010/01/blog-post_22.html

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ:  DIAELEFSIS
      http://diaelefsis.pblogs.gr/2010/01/mia-lampada-mia-elpida.html

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ: Η ΚΑΛΥΒΑ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ
      http://panosz.wordpress.com/2010/01/26/history-2/feed/


      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ: "Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩΝΟΣ":
      http://www.schizas.com/site3/el/synantisi-me-tin-istoria.html

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ: EPIRUS - ELLAS
      http://epirus-ellas.blogspot.com/2010/01/blog-post_7640.html

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ: "ΒΙΣΑΛΤΗΣ":
      http://visaltis.blogspot.com/2010/01/blog-post_28.html

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ:  "ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ  ............"
      http://boraeinai.blogspot.com/2009/08/blog-post_23.html

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ: "ΒΗΜΑ ΑΛΙΑΡΤΟΥ"
      http://aliartos-city.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.ht

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ:  ΜΑΛΛΙΑ ΚΡΗΤΗΣ - MALIA CRETE
      http://malia-crete-kgrek.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ:  "ECOCRETE"
       http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=6487&Itemid=85 

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ:  "Ερμιονίδα μας αρέσει δεν μας αρέσει"
      http://stamdamd.blogspot.com/

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ: "AcroBase"
      http://www.acrobase.gr/showthread.php?t=267966

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ: "ΘΕΣΠΙΑΚΑ"
      http://thespiaka.blogspot.com/

      ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ : ΑΙΓΕΥΣ - ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΙΓΑΙΑΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ, σελ. 17, εκδοση 7
      Μαθήματα πραγματικής αρχαιολογίας από Κρητικό πολίτη
      http://www.aegeussociety.org/pdf/february/NACP7_15Feb10_Gr.pdf

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ: "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ"
      http://www.messapia-news.gr/eidiseis/genikes-eidiseis/sunantese-me-ten-istoria.html

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΚΑΙΡΑΤΟΣ"
      http://www.kairatos.com.gr/synantisimetinistoria.htm

      ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ: CERART.GR, "Η Κεραμική Τέχνη στην Ελλάδα"
      http://www.cerart.gr/

      ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

      7o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΙΘΕΑΣ
      http://blogs.sch.gr/7lykkall/archives/1249


      ΞΕΝΕΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ & ΣΧΟΛΙΑ

      ΙΤΑΛΙΑ:  http://dariopalermo.splinder.com/post/22160037/Da+Creta+con+amore+%28per+l%27arch


      ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

      "ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ"- Ενημερωτικό Δελτίο 2577, Μάρτιος 2010 - σελίδα 66

      "ΤΑ ΝΕΑ"  του Σαββατοκύριακου, 6-7 Μαρτίου 2010, σελίδες 24 - 25

      "ATHENS PLUS"  Friday , February 26, page 12

      "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"  Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010, σελίδα 3




      Σας ευχαριστώ για τα συγκινητικά σας σχόλια

      Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
      παρακαλώ τις παρατηρήσεις σας εδώ ως σχόλιο ή στο προσωπικό μου e-mail: nike@otenet.gr 

      113 σχόλια:

      1. Νάσαι καλά συνάδελφε και συ και η οικογένεια σου. Ζηλεύω τις χαρές σου

        Σας εύχομαι πάντα να προχωράτε με αξίες και σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο.
        Βασίλης Ψαλλιδάς, εκπαιδευτικός, psallida@techlink.gr

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      2. Η Κρήτη ευνοήθηκε από την φύση να αναπτύξει τον σπουδαιότερο, κατα τη γνώμη μου, πολιτισμό. Ένα πολιτισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις χαρές της φύσης.
        Η φύση και το απαράμιλο κλίμα της Κρήτης που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 4000 χρόνια δημιουργούν ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ όπως εσύ, που συνεχίζουν τον πολιτισμό που ανaπτύχθηκε στα χώματα που πατάς εσύ και το σπίτι σου καλοστεριομένο. Εύχομαι να 'ναι πολλά τα χρόνια σου και όλων των ανθρώπων που αγαπάς...
        Βαγγέλης Μαρκατσέλης
        ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
        emarkatselis@sch.gr
        http://geomyth.blogspot.com/

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      3. Νικόλα σε τιμά πράγματι αυτό που έκανες. Φαντάζομαι φυσικά πως το ίδιο θα έπραττες όπου αλλού κι αν βρισκόσουν, ακόμα κι αν ήσουν στον Πύργο ;)

        Μακάρι η ιστορία να δίνει ραντεβού μόνο με ανθρώπους με το δικό σου αίσθημα ευθύνης, γιατί έχουμε στριμωχτεί άγρια πια με τόσα πολλά και μαγαλομανή και αντιαισθητικά 'εγώ' ολόγυρά μας.

        Σου εύχομαι να 'ναι καλοστέριωτο το νέο σου σπίτι, και να ζήσετε πολλά και ευτυχισμένα χρόνια σε αυτό.

        Να 'στε πάντα καλά, εσύ και τα κορίτσια σου.

        Βύρωνας.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      4. Σταύρος Χρυσοστομάκης chrysost@gmail.com5 Ιανουαρίου 2010 στις 10:53 μ.μ.

        Νίκο και Ρένα μπράβο!
        Από την πρώτη στιγμή που μου δείξατε, με παιδιάστικη χαρά, τις φωτογραφίες από την ανασκαφή δεν μπόρεσα να μην ζηλέψω την τύχη σας για την μοναδική εμπειρία που ζήσατε...
        Μακάρι το νέο σας σπίτι να είναι καλοστέριωτο και να κρατήσει όσο και τα θαυμαστά ευρήματα που έκρυβε! Yγεία και ευτυχία σ'όλη την οικογένειά σας.
        Συγχαρητήρια για την άριστης αισθητικής και επαγγελματικής σχολαστικότητας ανάρτηση της σελίδας.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      5. Είμαι αρχιτέκτονας κι είχα την ευκαιρία να κτίσω πάνω σε περιοχή με αρχαία καταγεγραμμένα στο Βελεστίνο Βόλου. Αν και περίμενα αδικαιολόγητα 7 μήνες,δεν πειράζει, στην εκσκαφή η τσάπα χτύπησε σε μια πέτρα που ήταν λίγο πιο ψηλά από το ύψος που έίχε εκτιμήσει το σχέδιο τομής. Την βγάλαμε όμως, σταματήσαμε την εργασία και προχωρήσαμε στο μπάζωμα με τύρφη. Αν και ήταν μια πέτρα μόνο στρογγυλεμένη, ανατρίχιασα που άγγιξα κάτι τόσο παλιό και για μένα ιερό. Σας ευχαριστώ που έχετε τέτοια ευαισθησία και εύχομαι να σας συμπεριφέρονται κι εσάς με τον πρέπον σεβασμό και οι απόγονοί μας. Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά την ινδιάνικη ρύση, ότι η γη δεν μας ανήκει, της ανήκουμε.....
        Σας ευχαριστώ πολύ.
        Αγγελική
        a@tsiapa@otenet.gr

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      6. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΡΟΧΩΡΙΟΥ8 Ιανουαρίου 2010 στις 12:42 π.μ.

        Ηταν μια μοναδική εμπειρία για μας και τους μαθητές μας.
        Μια ανάσα απο το σχολείο μας είχαμε την ευκαιρία να ΄΄αγγίξουμε΄΄ την ιστορία μας και να ζήσουμε την εμπειρία μιας αρχαιολογικής ανασκαφής.
        Και όλα αυτά χάρη στη δική σας ευαισθησία!
        Ευχαριστούμε τόσο εσάς όσο και τον αρχαιολόγο κ. Βασιλάκη για το ζωντανό και βιωματικό ΄΄μάθημα΄΄ που μας προσφέρατε.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      7. Συγχαρητήρια για το Ήθος σας!

        Δεν θα αναλωθώ σε γκρίνιες για όλα εκείνα που χάθηκαν στο παρελθόν από συμπεριφορές σαν αυτές που περιγράφετε στην αρχή (κατάχωση, αρχαιοκαπηλία), θα πω μόνο μακάρι από δω κι εμπρός όλοι να συμπεριφέρονται όπως εσείς όταν έρχονται ντιμέτωποι με το Παρελθόν, σε μια χώρα που είναι γεμάτη αρχαία...

        Μιλτιάδης από Μακεδονία

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      8. ta evrimata ine se ARISTH katastash, ma oloklira aggeia (oxi se thrausmata) ine spanio euvrima, mia simantikotath anakalipsh pu elpizoume na min xwthei se kamia apothiki ya aionia sintirisi alla na ektethei (eidika ta aggeia me tis geometrikes parastaseis) syntoma kapou na ta doume apo konta stin Krith:)

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      9. Συγχαρητήρια. Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας αυτές τις στιγμές.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      10. Είστε τυχεροί, γιατί έχω εμπειρία άλλων που ο τόπος τους είναι δεσμευμένος από το 1937 χωρίς να γίνεται καμιά ανασκαφή ή αποχαρακτηρισμός του χώρου. Οι κάτοχοι ξεκίνησαν με τις ίδιες με σας ευγενείς προθέσεις,αλλά νομίζω ότι το σκυλομετάνοιωσαν τελικά

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      11. Μπράβο και πάλι μπράβο!
        Μας δίνετε κουράγιο ότι δεν έχουν χαθεί όλα σ'αυτό τον τόπο.Είμαι σίγουρη ότι το καινούριο σπίτι( το μέλλον) θα έχει γερά θεμέλια γιατί σεβαστήκατε το παρελθόν.Λενιώ

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      12. Σᾶς εὐχαριστῶ, κύριε Ψυχογυιέ, ποὺ μᾶς δείξατε ὅτι ὑπάρχουν ἀκόμη πράγματα ποὺ μένουν ὄρθια σὲ αὐτὴν τὴν χώρα· δὲν ἔχει ἐκλείψει ἡ μαγιὰ ποὺ ἔλεγε ὁ Μακρυγιάννης. Διάβαζα τὸ ἄρθρο σας, κοιτοῦσα καὶ τὶς φωτογραφίες, καὶ ἔνιωσα νὰ μοιράζομαι λίγη ἀπὸ τὴν χαρά σας. Τελικῶς ὑπάρχει μέλλον. Νὰ εἶστε καλά, ἐσεῖς καὶ οἱ δικοί σας.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      13. Συγχαρητήρια που μοιράζεστε την εμπειρία σας με όλους. Δείχνετε ότι δεν εχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την τήρηση του νόμου.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      14. Πραγματικά χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν και σέβονται την ελληνική ιστορία. Και αυτό φάνηκε με την απόφαση που πήρατε να μην θάψετε τους "κρίκους" που μας ενώνουν με αυτήν. Το blog που φτιάξατε είναι θαυμάσιο αν και σίγουρα θα σας πήρε πολύ χρόνο, αυτό δείχνει τον ενθουσιασμό, την συγκίνηση και την χαρά σας. Ευχαριστούμε που μας μεταφέρατε τα συναισθήματα σας με αυτό το blog.

        Εκ μέρους του Γ' Οχημάτων - 2ο ΕΠΑΛ Κρήτης
        Μαρκομανωλάκη Όλγα

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      15. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΖΗΣΑΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ!!!!
        ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΕΙΤΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!

        ΡΕΝΑ ΜΟΥΤΑΦΙΔΟΥ
        ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
        ΒΕΡΟΙΑ

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      16. ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

        Η λέξη "υπολείμματα" σημαίνει κληροδότημα. Προέρχεται από το υπολείπω = αφήνω πίσω μου κληρονομιά, ο παθητικός παρακείμενος του οποίου είναι υπολέλέλειμμαι = άχω αφεθεί πίσω. Η επαφή με τις αποδείξεις της ανθρώπινης ύπαρξης στο χωροχρόνο λειτουργεί παρηγορητικά γιατί μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι στον χωρίς όρια χωροχρόνο συμπλέουμε με άλλες υπάρξεις, που τα υπολείμματά τους είναι η πυξίδα μας, για το μικρό προσωπικό μας ταξίδι που αποτελεί μέρος του αέναου ταξιδιού της ανθρωπότητας. Λειτουργεί όμως και ως καμπανάκι για να είμαστε υπεύθυνοι σ' αυτό το ταξίδι, αφού τα δικά μας υπολείμματα θα λειτουργήσουν ως πυξίδα για το ταξίδι των επόμενων ακόμη και γι΄ αυτήν την ίδια τη δυνατότητά τους να το πραγματοποιήσουν. Τέλος όταν κανείς έχει την ευτυχία να έρθει σε επαφή (απτική και κυρίως ψυχική) με τέτοια κληροδοτήματα νιώθει ότι πατρίδα του είναι όλη η γη και γονείς του όλοι οι πρόγονοι. Έτσι εξηγείται η συγκίνηση και το ρίγος που νιώθουμε όταν βρισκόμαστε μπροστά σε "υπολείμματα" οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι η αγαλλίαση που νιώθει ο άνθρωπος όταν βρίσκεται στον τόπο που γεννήθηκε και στην αγκαλιά της μάνας του ή αλλιώς η αίσθηση του "the right place to be".

        Σπυριδούλα Ραφτοπούλου
        Φιλόλογος

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      17. Ειλικρινά συγκλονίστηκα! Σ¨ευχαριστώ !
        Πίστεψε με ήταν σαν να ήμουν εκεί.Τόσο ζωντανά το έζησα. Σ΄ευχαριστώ.

        ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.
        ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ.
        ΣΑΣ ΦΙΛΩ ΟΛΟΥΣ.

        Μαριάνθη

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      18. Κ. Ψυχογιέ,

        Θα ήθελα να σας εκφράσω το θαυμασμό μου και να σας συγχαρώ για την απόφασή σας να καλέσετε τις αρχές όταν ανακαλύψατε αυτά τα συγκλονιστικά ευρήματα. Λυπάμαι γιατί δε ξέρω αν θα κατάφερνα να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων όπως εσείς και χαίρομαι που ο Θεός αξίωσε εσάς να έχετε αυτή την επιλογή.

        Σας ευχαριστώ εκ μέρους των παιδιών μου.

        Καλή δύναμη

        Ναταλία Τζίτζη
        Εκπαιδευτικός

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      19. Νίκο,

        εύχομαι το παράδειγμα σου να βρει μιμητές.
        Το έχει ανάγκη ο τόπος!

        Συγχαρητήρια!

        Αλέξανδρος Καμπαναράκης
        Φυσικός

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      20. ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ

        καπου....γραψατε

        ...... η Ιστορια, προτιμησε εμενα για τη συναντηση της με την εποχη μας.
        ...... Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ
        ...... και εγω ταπεινα και απλα εκανα το καθηκον μου απεναντι της .....

        Η πραξη σας ειναι μαθημα για ολους τους Ελληνες
        θα ηθελα τα παιδια μου να σας ειχαν "καθηγητη".
        ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!!!

        Χρυσούλα Κλαδάκη

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      21. Συγχαρητήρια που μοιράζεστε την εμπειρία σας με όλους.
        Δείχνετε ότι δεν εχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την τήρηση του νόμου.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      22. Αυτή τη στιγμή τίποτα για την ιστορία, τίποτα για οτιδήποτε άλλο...

        Όλα τα μπράβο για εσάς και ΜΟΝΟ!

        Συγχαρητήρια!
        Εξαιρετική ιδέα και το blog ως παράδειγμα!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      23. Συγχαρητηρια Νικολα !!!

        καταφερες να εχεις τα δικα σου αρχαια, να τα δειχνεις και να τα μοιραζεσαι με τους φιλους σου χωρις να εισαι παρανομος!!

        Γιάννης Παπαμαστοράκης

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      24. "Ξέρω πώς δε μπορώ να διδάξω τίποτα σε κανέναν. Μπορώ όμως να δημιουργήσω ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο κάποιος θα μπορεί να μάθει κάτι."
        Αυτή η φράση του Carl Rogers, που ο ίδιος έγραψες λίγο παραπάνω, νομίζω ότι τα λέει όλα!
        Συγχαρητήρια για τις επιλογές σου!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      25. Καλή Χρονιά Νίκο,
        Πανέμμορφη και συγκινητική η συνάντησή σου με την Ιστορία....

        Σταύρος Τζουρμπάκης

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      26. Τύχη !

        Αγαπητέ κύριε Ψυχογιέ,

        Με χαρά από φίλη (φαντάζομαι κι εκείνη από άλλη φίλη/φίλους) πήρα το διαβιβαστικό με το blog που ανοίξατε για τα αρχαία που είχατε την μεγάλη τύχη να βρείτε σπίτι σας.
        Μανιακή, αν και όχι διαβασμένη όσο πρέπει, με τα αρχαία, λάτρεψα αυτά που βρήκατε και που σε δεύτερη φάση είχατε την τύχη και να τα αγγίξετε. Ζήλεψα μπορώ να ομολογήσω. Πρέπει να σας πω πως συγκινήθηκα με την αντιμετώπισή σας και μολονότι δεν γνωριζόμαστε κι ούτε ξέρω αν ποτε γνωριστούμε θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια για τον τρόπο που αντιμετωπίσατε το καταπληκτικό απρόοπτο.

        Σας ευχαριστώ πολύ που ανοίξατε το μπλόγκ και τα μάτια μας.

        Χαιρετισμούς,
        Νένα Μιρμίρογλου

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      27. Νίκο, θερμά συγχαρητήρια! Συγκλονιστική και συνάμα συγκινητική η εμπειρία σου. Από την άλλη η κίνηση σου καταδεικνύει ότι σ' αυτή τη ρημάδα τη χώρα της ήσσονος προσπάθειας και του "ωχαδερφισμού", υπάρχει πάντα η "μαγιά" του Μακρυγιάννη και το "εκλεκτόν λείμμα".Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση στο "Finis Graecae" από την κίνηση σου.Να είσαι πάντα καλά!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      28. Καθυστέρησα να το δω, αλλα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, συγκινητικό και πανέμορφο το θέαμα!!

        Όσο για την επιλογή σου να το μην το θάψεις,
        παρά τις συνέπειες που θα μπορούσες να εχεις, πραγματικά αξιέπαινη!

        Συγχαρητήρια Νίκο,
        να εισαι πάντα καλά εσύ και η οικογένεια σου,
        Κάλλια Γκιουρέμου

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      29. Μπράβο ΝΙΚΟ ήμουνα σίγουρος ότι θα ενεργούσες έτσι .Χαίρομαι που με τιμάς με τη φιλία σου. 'Ολοι οι θυληκοπατέρες θα έκαναν το ίδιο.
        ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΑΣΤΕ και στα παιδιά των παιδιών σας θα λετε κάποτε...Μια φορα και ένα καιρό όπως έκανα την εκσκαφή στο οικόπεδο για να κτίσω σπίτι στη μαμά σας.........και ζήσαμε εμείς καλά και σείς καλύτερα.-

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      30. Σε ευχαριστουμε για αυτην την προσφορα σου!
        τι καλα που θα ηταν αν το συγκεκριμενο ιστολογια ηταν γραμμενο κ στα αγγλικα , θα μπορουσα να το στειλω ( το λινκ εννοω) σε ενα αρχιτεκτονικο site .. ειναι πολυ ενδιαφερον για το επαγγελμα του αρχιτεκτονα να ερχεται σε επαφη με τετοιες εμπειριες..να σαι καλα!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      31. Συνάντηση με τον ΕΛΛΗΝΑ!
        Αν η Πατρίδα μας είχε, όχι πολλούς, πολίτες σαν και σας η τύχη της θα ήταν διαφορετική! Μας γεμίσατε συγκίνηση, αλλά και ελπίδα!
        Συγχαρητήρια - μικρή η λέξη μπροστά στο μεγαλείο - σας άγνωστέ μου φίλε! Υπήρξατε ζωντανή απόδειξη του ότι υπάρχουν ακόμη αντιστάσεις στο τέλμα και την απαξίωση, που ζούμε!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      32. Αγαπητέ μας φίλε ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ

        Πληροφορηθήκαμε από φιλικά e-mails την όμορφη περιπέτειά σας με τον Γεωμετρικό Τάφο, τον οποίο βρήκατε στο οικόπεδο στο οποίο θα κτίζατε το σπίτι σας και ειλικρινά η συγκίνησή μας ήταν πολύ μεγάλη. Θεωρούμε ότι ήταν θεϊκή ευλογία προς εσάς η αναγέννηση ενός τμήματος της ιστορίας του τόπου σας κάτω από τα πόδια σας, καθώς και η ανεπανάληπτη εμπειρία, την οποία ζήσατε με την ανάδειξη αυτών των ευρημάτων να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας.

        Περισσότερο όμως από κάθε άλλο μας συγκίνησε η όλη σας συμπεριφορά απέναντι σ' αυτό το συμβάν, ο σεβασμός σας απέναντι στην ιστορία και σε αξίες που δύσκολα αναγνωρίζει κανείς στους σημερινούς κατοίκους αυτού του ΙΕΡΟΥ ΤΟΠΟΥ που ονομάζεται ΕΛΛΑΣ και που κάποιος θεός μας έκανε μεγάλη τιμή να τον κατοικήσουμε!!

        ΕΥΓΕ ΣΑΣ!! και σε σας και στην οικογένεια σας !!

        Σας ευχαριστούμε επίσης γιατί με την κοινοποίηση του γεγονότος, μας κάνατε κοινωνούς αυτής της θαυμάσιας εμπειρίας. Είθε το παράδειγμά σας να το ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί στον τόπο αυτό που κάθε σπιθαμή του είναι γεμάτη από ΑΡΧΑΙΑ και ΙΣΤΟΡΙΑ.

        Είμαστε μια οικογένεια από το Αγρίνιο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και έχουμε επισκεφθεί δύο φορές το πανέμορφο Νησί σας, θαυμάζοντας τις Αρχαιότητες και τις φυσικές ομορφιές του. Χαιρόμαστε που ανακαλύπτουμε άλλη μία πτυχή της μεγαλοσύνης αυτού του νησιού στην συμπεριφορά σας.

        Και πάλι ΕΥΓΕ ΣΑΣ !! Να ξέρετε πως έχετε πράξει στο ακέραιο το καθήκον σας απέναντι στην ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ και έχετε δώσει στα παιδιά σας ένα άριστο παράδειγμα για το μέλλον, κάτι που πρέπει να σας κάνει υπερήφανο και ευτυχισμένο.

        Με αυτά δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μας για υγεία προσωπική και οικογενειακή, επιτυχία στις επιδιώξεις σας και αισιοδοξία για το έτος 2010, που πριν από μερικές μέρες μας έχει επισκεφθεί.

        Να είστε πάντα καλά

        Οικογένεια Βασιλείου Δρόσου
        b.drosos@gmail.com

        Αγρίνιο

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      33. Αγαπητέ κε Ψυχογυιέ,

        κάποιος φίλος μού έστειλε τις υπέροχες λεπτομέρειες από την ανασκαφή του αρχαίου τάφου που βρέθηκε στο οικόπεδό σας. Συγκλονίστηκα.

        Ειλικρινά, ευχαριστώ γι' αυτή την ανατριχιαστική και συγκινητική εμπειρία καθώς διάβαζα τις λεπτομέρειες που μπήκατε στον κόπο να αναρτήσετε στο site. Θα το στείλω σε όλους μου τους φίλους.

        Χαίρομαι που γύρω μας υπάρχουν ακόμη άνθρωποι σαν κι εσάς. Τα παιδιά σας είναι πολύ τυχερά.

        Σμαρούλα Παντελή
        Αθήνα

        Dr. Smaroula Pandelis
        Psychologist - psychodramatist
        www.mirazomai.com

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      34. Αγαπητέ κύριε Ψυχογιέ,

        Γράφω με συγκίνηση, θαυμασμό και περηφάνεια για σας, τον έλληνα που στις μέρες μας δικαίωσε τόσο σεμνά και αληθινά τον τίτλο του πατριώτη.

        Εχοντας παρακολουθήσει απο τα φοιτητικά μου χρόνια τις διηγήσεις του καθηγητού Σπ. Μαρινάτου σχετικά με την συγκίνηση που διαπνέει τον αρχαιολόγο-ερευνητή την στιγμή που «αγγίζει» την ιστορία χαίρομαι που η τύχη σας επεφύλαξε αυτή ή την τιμή, ίσως γιατί την αξίζετε.

        Επιτρέψατέ μου μια μικρή...δασκαλίστικη διόρθωση στην λέξη «περιδέραιο» μαζί με μια ευχή:

        Το παράδειγμά σας να πάρει την δημοσιότητα που του αξίζει για να βρεί μιμητές .

        Με τιμή,

        Ελενα Μπρούμη.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      35. Συγχαρητήρια για την πράξη σας, καθώς και το πολύ ωραίο blog που δημιουργήσατε.

        Με εκτίμηση,

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      36. Αξιοθαύμαστη αντιμετώπιση, ευχαριστούμε για την δημιουργία του blog το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε με τόσο ωραίο τρόπο ένα κομμάτι της τόσο μακρινής ιστορίας.

        Να είστε πάντα καλά.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      37. Μπράβο!! και καλορίζικο το σπίτι...

        Κυριάκος Βλάχος

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      38. Καλησπέρα

        υπήρξες μια φλόγα στα σκοτάδια της εποχής μας. Εύγε σου.

        Η πράξη σου έχει όλα τα βασικά γνωρίσματα της αρχοντιάς που μας διακρίνει και μάλιστα διακυβεύοντας το προσωπικό συμφέρον.

        Είναι η όλη σου κίνηση μια υπέροχη πράξη που αποκαλύπτει πλούσιο συναισθηματικό κόσμο........και ισχυρή Ελληνική ψυχή!!!!

        Ευχαριστώ που είχες την έμπνευση της δημοσιοποιήσεως στο διαδίκτυο.

        Κων. Βαλασίδης (μπλόκ: diaelefsis.pblogs.gr)

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      39. Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας την ανεπανάληπτη αυτή εμπειρία !
        Έχει ανάγκη ο τόπος μας απο παρόμοιες συμπεριφορές/στάσεις ζωής.
        Πολλά συγχαρητήρια !

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      40. Τέσσερα χρόνια ήμουν σε ανασκαφές στις Αρχάνες με τον τότε καθηγητή μας Γ. Σακελλαράκη, με κάνατε να νιώσω την ίδια συγκίνηση και μια απέραντη χαρά διαβάζοντας την εμπειρία σας.

        Τι ωραίο που την μοιραστήκατε μαζί μας. Νιώθω θαυμάσια μετά την ανάγνωσή της. Ισως έτσι να σώθούν πολλές αρχαιότητες.

        Να είστε πάντα καλά!

        Ειρήνη Γρατσία
        MOnuMENTA
        www.monumenta.org
        πράξε για τη φύση

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      41. Κύριε Ψυχογυιέ,

        Μέσα στο ελληνικό χάος και την απαγοήτευση από συμπεριφορές συμπολιτών δείξατε έμπρακτα ότι όταν δείχνεις εμπιστοσύνη την εισπράττεις. Ποιός όμως τη δείχνει?

        Αποτελείτε λαμπρό παράδειγμα Ελληνα που κληρονόμησε αξίες και πιστεύω, όλα αυτά βέβαια προέκυψαν από την οικογένεια και τους δασκάλους,

        Μεταφέρθηκα, διαβάζοντας για τα ευρήματα, σε έναν κόσμο σημερινό μεν αλλά φανταστικό ενώ θα έπρεπε να είναι η ελληνική πραγματικότητα.

        Συγχαρητήρια για τα αισθήματά σας, για το σεβασμό σας στη τέχνη, τον πολιτισμό, την ελληνικότητα, την ιστορία μας.

        Αν όλοι συμβάλλαμε με τον τρόπο του ο καθένας η Ελλάδα μας θα έλαμπε παγκοσμίως. Πού όμως κρύβεται αυτή η ελληνικότητα στον καθένα μας?

        Χαίρομαι για ό,τι πολύτιμο βρήκατε , λυπάμαι για ό,τι χάθηκε και για ό,τι υπάρχει και δεν αναδεικνύεται (όπως ο χώρος του Ασκληπιείου στη Κώ, αφημένος στην εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου. Τι κρίμα!!!!! Ενώ θα μπορούσε να γίνει σημείο έλξης παγκοσμίως, αυτό και τόσα άλλα που ρημάζουν απροστάτευτα.

        Να τα πούμε στον κ. Γερουλάνο?? Θα μας ακούσει??

        Από Θεσσαλονίκη

        Ευαγγελία Γαρέφη

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      42. Δεν έχουν πολλοί άνθρωποι την άμεση εμπειρία της Ιστορίας που αναδύεται απρόσκλητη από τα έγκατα της γης. Ευχαριστούμε που την μοιραστήκατε μαζί μας, για να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο αυτό που κατέχει η γη μας. Καλή συνέχεια στο έργο σας, πάντα με τρόπους δημιουργικούς!
        ΥΓ. Έβαλα ένα σύνδεσμο για τη σελίδα σας στο Ιστολόγιό μου ("Γοργά παρεστιγμένα").

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      43. Η πράξη του κ. Νίκου Ψυχογυιού είναι διαφωτιστική για πολλές γενεές.

        Από την άψογη συμπεριφορά του, αλλά κι από την τεράστια πλειοψηφία των ανταποκρίσεων που παίρνει, φαίνεται πως επιτέλους δημιουργείται ένα τμήμα πρωτοπόρων, επανελληνισμένων κατοίκων της Ελλάδος που χωροχρονικά ξεφυτρώνουν μέσα από ιδεολογικούς ξερότοπους και γονιμοποιούν πνευματικά την ανθρωπότητα.

        Οι άνδρες σαν τον κ. Νίκο Ψυχογυιό (και όχι οι ρηχοί νταΐδες) με το παράδειγμά τους με γεμίζουν ελπιδα και υπερηφάνεια. Διότι αυτοί είναι οι μόνοι ικανοί να αγωνίζονται μέχρι τέλους για υψηλές ιδέες, και με εμπνέουν να αγωνίζομαι για διαρκή εκπολίτιση εις το διηνεκές, μέχρις μέθεξης με τους Θεούς.

        Σεβόμενοι τους προγόνους μας αναμεταδίδουμε κι εμπλουτίζουμε τον Πολιτισμό για τους απογόνους μας.

        Πολλές θερμές ευχές υπέρ ευγονίας στον Νίκο, στους απογόνους του, και σε όσους επανελληνισθέντες.

        Πολύδωρος

        Κρητικός εν Σύδνεϋ Αυστραλίας

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      44. Χαίρομαι πού υπάρχουν ακόμα Ελληνες.

        Αντώνης Πρωτονοτάριος

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      45. Ευχαριστούμε για αυτό το ποστ και πολύ περισσότερο για όσα προηγήθηκαν αυτού!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      46. Αγαπητέ κύριε Ψυχογιέ,

        η στάση σας σας τιμά και συνιστάτε παράδειγμα προς μίμηση.
        Είστε παράδειγμα για όλους εκείνους τους Έλληνες που πνίγουν τις τύψεις τους για την αρχαιοκαπηλία και την καταστροφή αρχαιοτήτων στο να επαναλαμβάνουν στερεότυπα για τη συμπεριφορά της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η υπηρεσία δεν είναι απέναντι στον πολίτη, είναι δίπλα του. Δεν στοχεύει να του στερήσει το οικόπεδό του, αλλά δεν μπορεί παρά να υπερασπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αρχαιότητες και την ιστορία όλων μας.
        Συγχαρητήρια που διδάξατε τα παιδιά σας αληθινό ήθος. Οι φωτογραφίες τους με τα αγγεία αγκαλιά και τα πρόσωπα να λάμπουν είναι ανεκτίμητες!

        Βασιλική Πλιάτσικα

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      47. Από το blog Sui generis το σχόλιο :
        Μία άλλη ανασκαφή.
        Όσοι από εμάς έχουμε δουλέψει σε σωστικές ανασκαφές, σίγουρα και πολλές φορές, όχι άδικα, ήλθαμε σε επαφή με την δυσπιστία, αν όχι την εχθρότητα του ιδιοκτήτη, του οικοπεδούχου, του δημάρχου κλπ. Ηταν όμως πολύ ευχάριστη έκπληξη η περιγραφή στο Διαδίκτυο, μιάς πολύ σημαντικής σωστικής ανασκαφής στο Καβροχώρι Ηρακλείου. Μπορείτε να την δείτε στον εξής σύνδεσμο: http://kavrochori.blogspot.com/ . Ο τρόπος περιγραφής της είναι υπόδειγμα για την θερμή σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στον αρχαιολόγο και τον ιδιώτη και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή. Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Ψυχογιό που μοιράζεται μαζί μας την συνάντησή του με την ιστορία του τόπου του.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      48. Παρά πολύ ενδιαφέρον, όμορφο.. σε ευχαριστώ!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      49. Αγαπητέ κύριε Ψυχογυιέ,

        Θερμά συγχαρητήρια γιά την πατριωτική απόφασή σας να καλέσετε την υπηρεσία Αρχαιολογίας και γιά την προσφορά σας στην Ιστορία της Ελλάδος.

        Να είσθε πάντα καλά!

        Δρ. Ιωάννης Μπουγάς (Μόντρεαλ)

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      50. Αγαπητέ κύριε Ψυχογιέ...

        Να είστε πάντα αειθαλείς σαν τούτο δω το μνημούρι που μετά από 3000 χρόνια και μετά από τόσους αφέντες που άλλαξε, είχε την τύχη στα δικά σας χέρια να πέσει...

        Πολύ χάρηκα που είδα τη λάμψη σας αντάμα με τη λάμψη του Ηλιάτορα και τη λάμψη των κτερισμάτων που είδαν το φώς...

        να είστε πάντα καλά!!!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      51. Niko,

        Para polu wraio to istologio sou apo thn oikodomh.

        Grafw apo to Rochester, NY pou eimai polla xronia ean kai to Gazi kai thn Amoudara ta xerw kala epeidh eixa doulepsei ligo sto panephsthmio epanw.

        To epomeno bhma einai episkepsh sto mouseio Gaziou opu les.

        Filika,

        Kwnstantinos

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      52. πραγματικα με συγκινησε η πραξη σας. η καλυτερη κληρονομια για τα παιδια και τα δισεγγονα σας!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      53. συνέλληνα, συγχαρητήρια και καλοστέριωτος ο οίκος

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      54. Συνηθίσαμε στην Ελλάδα να επαινούμε τα αυτονόητα, όμως η στάση και η πράξη σας αξίζουν πολλους επαίνους.

        Δυστυχώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος σημαντικών ευρημάτων από ανθρώπους που έπραξαν το αντίθετο από ότι εσείς.

        Συγχαρητήρια και πάλι.

        Αναδημοσιεύω στο http://visaltis.blogspot.com/2010/01/blog-post_28.html

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      55. Ως ελληνίδα αρχαιολόγος αλλά και ως πολίτις Ελληνίδα, σας ευχαριστώ.

        Μας κάνετε να ελπίζουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη ελπίδα.

        E.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      56. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟ 2010 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΟΛΑ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ.ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΩ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ essetaihmar.blogspot.com ΟΤΑΝ ΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ. ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      57. .....από το ιστολόγιο "ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ"

        Καθώς έψαχνα το θέμα γεωμετρικοί τάφοι στην Κρήτη έπεσα πάνω στο ιστολόγιο http://kavrochori.blogspot.com/ και ειλικρινά έτριβα τα μάτια μου από όσα διάβαζα εκεί.

        Δεν σας κρύβω ότι αισθάνθηκα ζήλια αλλά και υπερηφάνεια για τον συντοπίτη μου.

        Ζήλια γιατί είχε την ανέλπιστη τύχη να συναντηθεί με την ιστορία της κοινής πατρίδας μας της Κρήτης , βρίσκοντας στο οικόπεδό του ένα γεωμετρικό τάφο, και περηφάνια γιατί αντί να τον καταστρέψει κάλεσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία και συνέβαλε με τον τρόπο του να διασωθούν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα..

        Όταν το καλοκαίρι βρέθηκα στην περιοχή της Αρχαίας Δρήρου κοντά στους Έλληνες και Γάλλους αρχαιολόγους και είδα το πρώτα ευρήματα της ανασκαφής του χώρου ( μόλις μιας εβδομάδας!!! ανασκαφή) αισθάνθηκα μια ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση και είπα ότι ήμουν ευτυχής που είχα την τύχη να ακούσω τους αρχαιολόγους να μας μιλούν για αυτά τα ευρήματα.

        Σήμερα καταλαβαίνω ότι αυτό που έζησα ήταν μια παρανυχίδα εμπρός σε αυτό που έζησε ο συμπατριώτης μου κ. Νίκος Ψυχογιός , καθηγητής του 2 ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης και ασφαλώς καταλαβαίνω την μεγάλη του χαρά που βρέθηκε μπροστά σε αυτό το αρχαιολογικό θαύμα.

        Κωνσταντίνος Γραικιώτης

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      58. Αγαπητέ φίλε

        Σήμερα έπεσα πάνω στο ιστολόγιό σου και τα συναισθήματά μου περιγράφονται στην ιστοσελίδα μου
        http://boraeinai.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html
        Αυτό που έχω να σου πω ήταν ότι με έκανες υπερήφανο και σε ευχαριστώ.

        Κατάγομαι και εγώ από την Κρήτη έχοντας ρίζες στα Μάλια Ηρακλείου και την Νεάπολη Λασιθίου.

        Συγχαρητήρια για το μάθημα που έδωσες με το παράδειγμά σου.

        Φιλικά
        Κων/νος Γραικιώτης
        Οικονομολόγος

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      59. Αγαπητε κ. Ψυχογιε ΕΥΓΕ !!!
        Σας ευχαριστουμε πολυ για το κουραγιο που δωσατε σε οσους επιμενουμε οτι στην καθημαγμενη απο 'πολιτες' κι 'αρχοντες' πατριδα, υπαρχει τελικα ελπιδα.
        Θερμα συγχαρητηρια και στους κρατικους λειτουργους που κανοντας τη διαφορα, εδωσαν κι αυτοι το μυνημα τους με τη σταση που επεδειξαν.
        Μας θυμισατε τους Ευζωνους που τις προαλλες αρνηθηκαν να εγκαταλειψουν τον Αγνωστο Στρατιωτη παρα τον κινδυνο που διετρεχαν.
        Τελικα ενα ποταμι αρετης και εξαιρετων πραξεων θα συναγειρει το Εθνος για τη σωτηρια του.

        Και παλι ευχαριστουμε

        Οικογενεια Φωτιου Μ. Πλατανιδη

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      60. Λέγομαι Καψαλάκης Κωνσταντίνος είμαι Πολιτικός Μηχανικός, είμαι 35 ετών, διάβασα όλα όσα αναφέρονται στον Ιστότοπο
        ¨kavrochori.blogspot.com” και αν είναι όλα όπως τα περιγράφεται αληθινά , σκύβω με ευλάβεια και σας φιλώ τα χέρια, και σε σας και στους υπηρεσιακούς παράγοντες που σας βοήθησαν .

        Είστε μια όαση στην ξηρασία του ωχαδελφισμού, του υπέρμετρου εγώ και της διαφθοράς.

        Είστε λαμπρό παράδειγμα Ελλήνων για όλα αυτά τα παιδικά μάτια που είδαν από κοντά τα ευρήματα.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      61. Αγαπητέ κ.
        Συγκλονιστική η περιγραφή της εμπειρίας σας.Εύχομαι να αισθάνονταν όλο οι πολίτες το ίδιο όπως και σεις. Εύχομαι να είναι σε θέση οι συνάδελφοι γιατί αυτό επιθυμούν πρώτιστα να εξυπηρετούν τον πολίτη. Εύχομαι να είναι σε θέση να κάνουν την επιστήμη της αρχαιολογίας κτήμα του λαού. Εύχομαι το κράτος να μην αισθάνεται ως επιπλέον δαπάνες τις δαπάνες για τον πολιτισμό. Ευκαιρία η ανάρτησή σας να ζητήσουμε την ενδυνάμωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και όχι το μαρασμό της.
        Με ευγνωμοσύνη

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      62. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη σωστή στάση που τηρήσατε,για την αγάπη σας στην ιστορία μας και στον πολιτισμό μας,για το λαμπρό σας παράδειγμα!Πραγματικά με συγκινήσατε,ήταν σαν να ήμουν εκεί και να ζούσα αυτή την συγκλονιστική εμπειρία μαζί σας!
        Σας ευχαριστώ!
        Ορφανού Αννίτα

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      63. Αγαπητέ κύριε Νίκο,

        τα θερμά μου συγχαρητήρια για τόν σεβασμό που δείξατε στήν ιστορία μας και σε εμάς τους ίδιους.

        Χαίρομαι το ότι έτυχε σε εσάς αυτή η ανακάλυψη μα κυρίως χαίρομαι γιατί οποιοσδήποτε θα μπορεί να τα θαυμάσει και να νιώσει δέος,ενθουσιασμό και περηφάνια για τον τόπο του!

        ''Μερικοί'' θέλουν να έχουμε σκυμμένο το κεφάλι ξεχνώντας από πού άρχισε ο πολιτισμός αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία..

        Έυγε για τήν επιλογή σου,έδωσες το καλύτερο παράδειγμα στήν οικογένειά σου μα κυρίως σε όλους μας!

        Φιλικά,Λάμπρος Γ.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      64. Έχω μείνει άφωνος... Είμαι ευγνώμων που έτυχε σε εσένα αυτή η ανακάλυψη μιας και αποδείχτηκες υπόδειγμα ευσυνείδητου ανθρώπου!

        Εύγε!!!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      65. Μπράβο σε εσάς για το ήθος και τις αρχές σας αλλά και στους φορείς που συνεργάστηκαν όπως θα'πρεπε ώστε να αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση σε μελλοντικούς 'τυχερούς'

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      66. Αγαπητέ κύριε Ψυχογιέ, χαίρε.

        Πληροφορήθηκα την πατριωτική σας συμπεριφορά μέσω του διαδικτύου και σπεύδω να σας συγχαρώ.
        Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη Έλληνες.
        Μπου θυμίσατε τον στρατηγό Μακρυγιάννη, ο οποίος είχε πει στους στρατιώτες του:
        "Αυτές τις πέτρες να μη τις πουλήσετε στους ξένους, όσα και αν σας δώσουν".

        Θερμά συγχαρητήρια.

        Με εκτίμηση
        Απόστολος Παπαδημητρίου,
        ηλεκτρολόγος μηχανικός, Κοζάνη.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      67. Το θέμα σας με τον αρχαίο τάφο το ανάρτησα στο blog μου http:// stamdamd.blogspot.com

        Ονομασία ιστολογίου «Ερμιονίδα μας αρέσει δεν μας αρέσει»

        Συγχαρητήρια…

        ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      68. Κύριε Ψυχογυιέ,

        είστε πραγματικά άξιος πολλών συγχαρητηρίων!!!
        Τόσο για την στάση σας μετά την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων όσο και από την όλη προβολή του θέματος!

        Θα έπρεπε να τύχετε γεναίας επιβραβεύσεως και προβολής από το Υπουργείο Πολιτισμού ως παράδειγμα προς μίμηση από όλους όσους βρίσκονται σε παρόμοια θέση!

        Είμαι κάτοικος του Ηρακλείου και ειλικρινώς αισθάνομαι υπερήφανος που συμπολίτες μου επιδεικνύουν παρόμοια ωριμότητα και τέτοιο ήθος!

        Συγχαρητήρια και πάλι!

        Γιάννης Α. Χαραλαμπίδης
        Ιδρυτής-Διευθυντής Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού ΚΟΡΥΒΟΣ
        http://www.facebook.com/group.php?gid=60774110008&ref=mf

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      69. Μονο συγχαρητηρια μπορω να σας πω κυριε μου.

        Πραγματικα ειμαι πολυ περιφανος που υπαρχουν στις μερες μας ΑΝΘΡΩΠΟΙ με την δικη σας κουλτουρα κ ηθος!

        ονομαζομαι ΝΙΚΟΣ ΒΑΘΗΣ ΕΙΜΑΙ 30 ΕΤΟΝ Κ ΖΩ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΥΛΙΔΑ.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      70. Κύριε Ψυχογιέ,

        Είναι συγκλονιστικό αυτό που σας συνέβει, αλλά πιο συγκλονιστικός και ιδιαίτερα συγκηνητικός είναι ο τρόπος που το χειριστήκατε!!!

        Τα συγχαρητήρια μου για την λεβεντιά να αντισταθήτε στην εγωπάθεια και το μικροσυμφέρον που είναι η μοντέρνα θλιβερή ελληνική κουλτούρα μας..... Λ.Λ.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      71. Κύριε Ψυχογυιέ,

        επιτρέψτε μου να σας πω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιλογή σας σχετικά με τα ευρήματα στο οικόπεδό σας.

        Πιστεύω ότι άξια φέρνετε τον τίτλο του ΕΛΛΗΝΑ και δείχνετε ότι σε αυτό το χώρο του πλανήτη, υπάρχουν απόγονοι ενός σπουδαίου πολιτισμού.

        Δυστυχώς όπως διαπιστώσατε λιγοστεύουμε, αλλά καλό είναι να μαθαίνουν κάποιοι τι τελικά σημαίνει Έλληνας.

        Και πάλι συγχαρητήρια,
        προσωπικά προσπάθησα να διαδώσω την ενέργειά σας
        και το blog σας σε όσους περισσότερους μπορούσα.

        Με εκτίμηση Παναγιώτης Τσάβαλος, Μοσχάτο Αττικής

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      72. 'Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συγκίνηση και το μάθημα που μας έδωσες (και ας ένοιωσα αυτό το "τσιμπηματάκι" στο βάθος της συνείδησής μου).

        Σου εύχομαι από την καρδιά μου κάθε χαρά και ευτυχία σε 'σένα και την οικογένειά σου.



        Μιχάλης Λιπάκης.
        ________________________________________________________
        .: Michalis Lipakis -- Μιχάλης Λιπάκης :
        ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
        Τμήμα Συστημάτων Πληροφορικής
        Tel . +30 2810 311316 Fax. +30 2810 311320
        EASTERN CRETE DEVELOPMENT ORGANISATION

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      73. Φίλε μου, η επιλογή σου δίνει ελπίδα σε όσους αγωνίζονται να πείσουν ότι δεν είμαστε όλοι ρινόκεροι. Σε ευχαριστώ, με συγκίνησες...

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      74. Νίκο το mail το έλαβα από φίλο συνάδελφο (Χρ. Κοσμίδη) από την Αθήνα.

        Όταν το άνοιξα, με έκπληξη διαπίστωσα ότι όλα αυτά τα ενδιαφέροντα και θαυμάσια αφορούσαν εσένα.

        Συγχαρητήρια γιά όλες τις ενέργειές σου και την τοποθέτησή σου πάνω σε αυτά τα θέματα που δείχνουν την πραγματική σου παιδεία και γενικότερα τη φιλοσοφία της ζωής σου.

        φιλικά
        Χρόνης - Λιάνα Πολυχρονοπούλου

        *( Νομίζω ότι η ευαισθησία που σε χαρακτηρίζει στα θέματα αυτά έχει σχέση και με την καταγωγή σου από την
        κοιτίδα του πολιτισμού την 'ΗΛΕΙΑΚΗ ΓΗ' ).

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      75. Αγαπητέ κ. Ψυχογυιέ,

        Να σας δώσω και εγώ με τη σειρά μου τα θερμά μου συγχαρητήρια για την κίνησή σας και για το εξαιρετικό σας blog.

        Σας ενημερώνω ότι έχουμε βάλει το blog σας στο Ενημερωτικό δελτίο για την αιγαιακή και κυπριακή προϊστορία που εκδίδει η νεοσύστατη εταιρεία Αιγεύς-Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας ανά 15 ημέρες.

        Για το ελληνικό δελτίο πατήστε:

        http://www.aegeussociety.org/pdf/february/NACP7_15Feb10_Gr.pdf
        (σελ. 17)

        Για το αγγλικό δελτίο πατήστε

        http://www.aegeussociety.org/pdf/february/NACP7_15Feb10_En.pdf
        (σελ. 17)

        Το δελτίο μας το λαμβάνουν πάνω από 400 άτομα μέχρι σήμερα.

        Με φιλικούς χαιρετισμούς,
        Νεκτάριος Καραδήμας
        Νομικός εκπρόσωπος της Εταιρείας Αιγεύς
        www.aegeussociety.org

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      76. Αγαπητέ συνάδελφε, σ’ ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία που μου έστειλες.
        Μόλις είδα τη δημοσίευσή σου.

        Χίλια μπράβο για όλα και κυρίως για τη στάση σου ως έντιμου ανθρώπου, συνειδητοποιημένου πολίτη και ευαίσθητου γονιού.

        Η «παράλληλη Ελλάδα» αντιστέκεται... Στους χαλεπούς μας καιρούς αυτά είναι μεγάλες παρηγοριές! Να ‘σαι πάντα γερός και δυνατός, όσο για τις –πιθανές- διορθώσεις, δεν χρειάζεσαι τίποτα. Μόνο ευχές για καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνεις!

        Καλή αντάμωση.
        Φιλικά Λένα Τζεδάκη

        Υ.Γ. Την Παρασκευή (19/2) διοργανώνω σεμινάριο Ιστορίας (με ΤΠΕ) για τους καθηγητές της Α΄ Γυμνασίου. Σκέφτηκα να αφαιρέσω ένα μέρος από την εισήγησή μου και να προβάλω τη δημοσίευσή σου, θα είναι πολύ χρήσιμο και βοηθητικό για τους καθηγητές. Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστούν και σ’ ευχαριστώ πολύ εκ μέρους τους.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      77. Κι όμως, και το αυτονόητο χρειάζεται επιβράβευση, γιατί δυστυχώς δεν είναι πια αυτονόητο...

        Εύγε!! για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος από μέρους σας

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      78. ΝΙΚΟ ΕΙΣΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟ ΘΕΟΥ ΕΥΛΟΓΙΑ. ΧΑΡΗΣ

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      79. Αγαπητέ κύριε Ψυχογιέ,

        σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε μαζί μας αυτή τη μοναδική εμπειρία! Ειλικρινά πιστεύω ότι είσθε πολύ τυχερός που αξιωθήκατε να βιώσετε αυτή τη στιγμή, που υποχώρησε το χώμα και φάνηκε ο τάφος, με τις καταθέσεις ψυχής που περιείχε!

        Και σας ευχαριστώ επίσης που δηλώσατε στους αρμόδιους τα ευρήματά σας, παρά τις αντίθετες φωνές, ώστε να μπορούν αυτοί που θα τα βλεπουν να σας μακαρίζουν!!

        Εύχομαι πάντα στη ζωή σας να είσθε τόσο τυχερός,

        Με άπειρη εκτίμηση,


        Evangelia KASTRINAKI
        European Parliament
        The Library



        SCH 00B003
        Place de l'Europe
        L-2929 Luxembourg
        Tel +352 4300 22 324 - Fax +352 43 72 60
        evangelia.kastrinaki@europarl.europa.eu

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      80. Καλημέρα,

        Διάβασα την ιστορία από ένα email που μου έστειλε μια φίλη.

        Ειλικρινά δεν ήξερα πως είχα ευαισθησία σε θέματα αρχαιολογίας και δεν εννοώ πως θα αντιδρούσα διαφορετικά αν μου τύχαινε κάτι τέτοιο αλλά ίσως από έλλειψη παιδείας ( γιατί αυτά πρέπει να μας τα μεταδίδουν οι δάσκαλοι μας , λέμε τώρα) ποτέ δεν ενθουσιάστηκα για αρχαιολογικούς χώρους .

        Οπότε βρισκόμουν σ' ενα τέτοιο ένιωθα μια κάποια συγκίνηση αλλά ίσως ποτέ δεν το πήγα παραπέρα.

        Σήμερα όμως παρακολουθώντας την αφήγηση σας και την τόση συγκίνηση πραγματικά δάκρυσα και ένιωσα και γώ λίγο υπερήφανη για την ιστορία μας.

        Σας ευχαριστώ και χαίρομαι γιατί αν δεν κάνω λάθος είστε εκπαιδευτικός.

        Ν' αστε καλά και πάντα η τύχη να σας ανταμείβει.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      81. Αγαπητέ κ.Νίκο,

        έτυχε σήμερα να μου στείλει μια φίλη μου την σελίδα του blog σας.

        Αν και έχω τα μισά χρόνια σας, όταν διάβασα την ιστορία σας συγκινήθηκα πολύ και ήθελα και προσωπικά να σας πω ένα μεγάλο συγχαρητήρια.

        Όχι μόνο επειδή καλέσατε την αρχαιολογική εταιρεία αλλά κυρίως γιατί μας εμπνεύσατε έτσι θετικά. Η ιστορία σας με άφησε με ένα χαμόγελο.

        Φιλικά,
        Λαμπρινή

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      82. Αγαπητέ φίλε Νίκο

        Ανοίγοντας σήμερα την ιστοσελίδα της εφημερίδος "ΤΑ ΝΕΑ", για να διαβάσω κάποιο άρθρο σχετικό με το σχέδιο "Καλλικράτης", με μεγάλη μου έκπληξη και χαρά είδα να φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας άρθρο αναφερόμενο σε σένα και στην πρόσφατη εμπειρία σου.

        Επί τέλους και κάποιο μέσο ενημέρωσης ασχολήθηκε και με κάτι θετικό και ανθρώπινο, μέσα σε ένα καταιγισμό αρνητισμού που, ιδίως τον τελευταίο καιρό, δεχόμαστε μέσω του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου.

        Ειλικρινά, αν και προσωπικά δεν σε έχω γνωρίσει, χαίρομαι για σένα και για το γεγονός ότι με την αγαθή σου αυτή πράξη, κατάφερες να ταράξεις τα λιμνάζοντα ύδατα της κοιμωμένης ευαισθησίας μας. Πιστεύω ότι το καλό παράδειγμα, όσο μικρό κι αν είναι, ενεργεί σαν το πέσιμο του πρώτου κομματιού σε ένα ντόμινο: Μπορεί να φέρει μεγάλες ανατροπές. Ανατροπές που σίγουρα ως λαός και ως έθνος τις χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα στον αιώνα της απαξίας που ζούμε. Τις οφείλουμε άλλωστε στα παιδιά μας, που παίρνοντας από μας την σκυτάλη, δεν πρέπει να πέσουν στα ίδια λάθη που περιέπεσε η δική μας γενιά.

        Με αυτά εύχομαι σε σένα και στην οικογένειά σου ένα χαρούμενο Σαββατοκύριακο με υγεία και γαλήνη. Επίσης σου εύχομαι καλό κουράγιο και δύναμη για την ολοκλήρωση του σπιτιού σου. Γνωρίζω εξ επαγγέλματος τις σκοτούρες που έχει αυτό το εγχείρημα.

        Σε χαιρετώ λοιπόν ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα τα πούμε από κοντά.

        Βασίλης Δρόσος
        Αγρίνιο

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      83. ΚΥΡΙΕ ΨΥΧΟΓΥΙΕ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ,

        ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΤΗΝ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ „ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΓΚΙΝΗΣΗ.

        ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ.

        ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΛΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΑΝ....ΠΟΥΛΑΝΕ...ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΕΝΘΑΡΥΝΤΙΚΗ Η ΠΡΑΞΗ ΣΑΣ.

        ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ,ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ..

        ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΕΚΑΝΑ.

        ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ.

        ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

        ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ

        FRANKFURT



        ΥΓ. ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ!!!

        ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΚΑΘΟΤΙ ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ,ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΝΩ.

        MIA KAI ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ ..ΖΩΝΙΑΝΑ..ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑ, ΤΟΥ ΔΙΟΣ, ..ΤΩ ΖΩΝΙ, ΕΞΟΥ ΚΑΙ ΖΩΝΙΑΝΑ.

        ΚΑΤΑ ΠΑΣΑΝ ΠΕΙΘΑΝΟΤΗΤΑ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ.

        ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΕΤΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ.ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΥΦΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ!!

        ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΟΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      84. Κύριε Ψυχογιέ

        Διάβασα σήμερα στα Νέα το θέμα και βλέποντας το blogspot σας, ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις ενέργειες σας.

        Πράγματι υπάρχουν αρκετές Δημόσιες Υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των πολιτών.

        Εμείς στο Ι.Γ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών΅Ερευνών) λειτουργούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

        Ένιωσα ιδιαίτερη συγκίνηση επειδή συνεργάζομαι με αρκετές αρχαιολογικές υπηρεσίες στη μελέτη αρχαίων αντικειμένων και δομικών λίθων με τη εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων υψηλής τεχνολογίας (όπως ηλεκτρονική μικροσκοπία, ακτίνες-Χ, κλπ.).

        Με τιμή

        Γεώργιος Οικονόμου
        Δρ. Γεωλόγος - Πετρολόγος
        Δ/ντής Δ/νσης Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας ΙΓΜΕ
        e-mail: dop@igme.gr

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      85. Αγαπητέ Νίκο,

        Συγχαρητήρια για την ενέργειά σου να ειδοποιήσεις τις αρχές και να σώσεις τα αρχαία που βρήκες στο οικόπεδό σου.

        Αυτό δείχνει καθαρά την λεβεντιά και τη βαθιά σου καλλιέργεια.

        Ελπίζω να φτιάξουν μια μέρα το μουσείο στο Ηράκλειο και να τα δούμε εκτεθειμένα μέσα σε αυτό, για να αισθανθείς ακόμα πιο περήφανος που έκανες το χρέος σου, στο ακέραιο, απέναντι στους προγόνους Κρητικούς, αλλά και στις μέλλουσες γενιές.

        Σε ευχαριστώ από καρδιάς, αν ήμουν κοντά θα σε βοηθούσα στις περιπολίες. Μπράβο, μπράβο, χίλια μπράβο σου αξίζουν

        Katerina BERRY
        European Parliament
        Equality and Diversity Unit
        PRE 05B005
        Luxembourg

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      86. Γεια σου Νίκο,

        είμαι αρχαιολόγος από την Αθήνα και δουλεύω τώρα στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο.

        Η σελίδα σου είναι φανταστική, ενσαρκώνει τον στόχο της αρχαιολογίας: να μάθουμε για τον εαυτό μας.

        Συγχαρητήρια, καλή συνέχεια με όσα κάνεις,

        Myrto Veikou
        Post-Doctoral Fellow
        Department of History and Archaeology
        University of Athens

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      87. Κύριε Ψυχογιέ,

        θερμά συγχαρητήρια και για τη δήλωση προς τις Αρχές (παρά το υπαρκτό, δυστυχώς, ρίσκο καθυστερήσεων) αλλά και για το μπλογκ σας, που μ' έκανε να δακρύσω.

        Πολύ γνωστά μου πρόσωπα κάτω στην Κρήτη στη θέση σας θα ειδοποιούσαν κάποιους άλλους ...."αρμοδίους"...

        Με τιμή
        Κώστας Κουρεμένος
        Μεταφραστής, Ξεναγός

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      88. Αξιότιμε κύριε.

        Πληροφορήθηκα από αποστολή φίλου για την στάση σας ως προς την εύρεση τάφου Γεωμετρική Εποχής στο οικόπεδό σας στην Κρήτη.

        Δεν μπορώ να μην θαυμάσω το πώς φερθήκατε.

        Δεχτείτε τα φτωχά ελληνικά συγχαρητήριά μου.

        Να είστε πάντα καλά εσείς και η οικογένειά σας.

        Μετά τιμής.

        Μιχάλης Μπουρμπούλης.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      89. Μπράβο σας.

        Η προσπάθειά σας να δημοσιοποιήσετε το θέμα είναι εξαιρετική και δείχνει άνθρωπο με βαθιά καλλιέργεια και συλλογική κουλτούρα.

        Μάλλον δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Ιστορίας να συναντηθεί μαζί σας!

        Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με την Αρχαιολογία διότι είναι η επιστήμη της κόρης μου, η οποία θυσίασε τη Νομική για να την ακολουθήσει. Τώρα κάνει μετεπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης και αγωνίζεται να βρεί κάποια υποτυπωδη εργασία σε γκαλερί για τις βασικές ανάγκες.

        Εύχομαι να είστε καλά και να αναδεικνύετε τέτοιες ενέργειες.

        Λίτσα Στασινού

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      90. Νίκο,

        Συγχαρητήρια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        Πόσο ωραία θα ήταν , εάν όλοι οι Έλληνες σκεπτόμαστε σαν εσένα και την οικογένεια σου.

        Κανέλλα Βασιλοπούλου

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      91. Θερμά συγχαρητήρια!

        Γιά μας τους Έλληνες η Ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει!
        Ζει πάντα μέσα στο κουτί της Πανδώρας!

        Φιλικά,
        Βασίλης Οικονόμου.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      92. Dear Nikos:

        I just read with great interest the account of your discovery of the ancient tomb on your property via the Athens News. The story was fascinating to me for many reasons.

        As a first-generation Greek American, I'm very proud of Greece, its history, and its culture. I've always been impressed on my travels there of just how much of the ancient has managed to have been discovered and preserved over the centuries. And I'm grateful to those who have been involved in the process.

        I also understand just how difficult to achieve a balance between private property rights and the public's right to historical artifacts. As the article in Athens News so effectively recalled, events like this do not always turn out for the best.

        So please let me express my heartfelt thanks for, as we say here in the States, "doing the right thing" and pausing the construction and contacting the appropriate authorities, in the greater public interest, to help preserve a piece of ancient life.
        And, through the wonders of of technology, sharing the magic of those moments of discovery in an Internet blog.

        Good health to you and your family.

        Nick Fountas
        Boston - U.S.A.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      93. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΗ ΝΙΚΟ
        Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
        ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ ΣΟΥ
        ΠΙΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      94. Συγχαρητηρια θερμα. Εζησα στα 12 μου χρονια την εμπειρια της ανασκαφης, μιας ανασκαφης που εγινε με υποδειξη και εξοδα του πατερα μου, 53 χρονια πριν στην περιοχη της Αρχαια Επιδαυρου Λιμηρας, λιγο εξω απο τη Μονοβασια. Ειχε μεγαλωσει σ' ενα χωριο -τον Αγ. Ιωαννη- εκει κοντα και ενθυμουμενος πραματα και ιστοριες, αγωνιστηκε να πεισει την τοτε Υπηρεσια να διενεργησει ανασκαφες υπο την επιβλεψη της και με δικα του εξοδα. Ηταν, οντως, μια συγκλονιστικη για μενα εμπειρια, ενα μαθημα ζωης -οπως θα ειναι τοσο για τα παιδια σας οσο και για τα παιδια του σχολειου που σας επισκεφθηκαν. Δεν χρειαζεται, βεβαια, να σας επισημανω οτι κι εγω στη θεση σας το αυτονοητο θα εκανα! Σπουδασα αρχαιολογια, ειχα την τυχη να εργαστω σε ανασκαφες και να απολαυσω την απιστευτη ικανοποιηση που σου προσφερει η αναδυση απο τη γη της ιστοριας, του πολιτισμου.
        Και παλι συγχαρητηρια, να ειστε καλα με την οικογενεια σας και μακαρι να βρειτε μιμητες.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      95. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΤΣΟΒΟΛΕΑ15 Μαρτίου 2010 στις 1:54 μ.μ.

        AΓΑΠΗΤΕ ΝΙΚΟ,ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ,ΧΑΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΟΥ.ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΣΥΝΑΔΕΦΟ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΣΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
        ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΑΥΤΟ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ,ΣΗΜΑΔΙ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΑΜΕΣΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ.ΩΣ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΘΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ. Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ.
        ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
        ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΜΟΤΣΟΒΟΛΕΑ
        evamots@gmail.com

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      96. Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ,Η ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ,Η ΚΑΛΟΣΥΝΗ,Η ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ,ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.

        ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΗ ΣΟΥ

        ΦΙΛΙΑ
        ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΡΛΕΤΑΚΗ-ΚΑΡΕΛΛΑ

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      97. Με συγκινήσατε βαθύτατα.

        Υπέροχη πράξη αλλά και υπέροχη, ανθρώπινη παρουσίαση.

        Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες.

        Σπύρος Κορώσης
        Αθήνα

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      98. Αγαπητέ κ. Ψυχογυιέ,

        Αντιπροσωπεύετε τον Έλληνα που λείπει από την καθημερινότητα μας.
        Σας ευχαριστώ,με κάνατε να σκεφτώ πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με καλλιέργεια, ήθος, αξίες και να ελπίσω πως κάποια στιγμή θα αποτελέσουν την πλειονότητα.
        Είμαι σίγουρη πως το σπίτι σας θα είναι πάντα καλότυχο, δεν σας διάλεξε τυχαία η ιστορία.

        Με υγεία, να το χαίρεστε πάντα.

        Λίλη Μπακογιάννη
        Κεραμίστρια

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      99. Καλημέρα σας, ονομάζομαι Γκαγκαστάθης Απόστολος και είμαι διαχειριστής του ιστότοπου CERART.GR.

        Το site μας ασχολείται με την κεραμική τέχνη στην Ελλάδα και όλα τα δρώμενα που την αφορούν. Αρχικά θέλω να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια όχι μόνο για την πράξη που κάνατε να περισώσετε τα αγγεία που βρήκατε αλλά και την όλη προσπάθεια προβολής μέσω του blog που δημιουργήσατε.

        Πήρα το θάρρος και δημιούργησα στο CERART.GR ένα άρθρο με αποσπάσματα από το blog σας για να προβάλω και εγώ μέσω του site μου την δουλειά που κάνατε. Φυσικά αναγράφεται η πηγή του άρθρου ώστε να μπορούν οι επισκέπτες μας να βλέπουν το blog σας και να ενημερώνονται περαιτέρω.

        Αν μπορώ μέσω της ιστοσελίδας μου να βοηθήσω με κάποιο άλλο τρόπο μην διστάσετε να με ενημερώσετε.

        Με εκτίμηση
        Γκαγκαστάθης Απόστολος
        Διαχειριστής ιστότοπου CERART.GR
        Σαρακινάδο, Ζάκυνθος Τ.Κ. 29100
        τηλ: 6938522234
        E-MAIL: info@cerart.gr, cerart.gr@gmail.com
        ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://www.cerart.gr/

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      100. Αγαπητε Νικο και Ρενα + 3 γουρουνακια,
        Ξαναμπαίνω να δω, να αφήσω και σχόλιο αυτή τη φορά.
        Πρώτα απόλα να πω Νικο συγχαρητήρια για την περιγραφή,σαν ιστοριούλα(αληθινή όμως) τα λες!!
        Η περιγραφή σου λοιπόν τα λέει όλα,οι φωτογραφίες, ειναι φοβερο για μενα και πραγματικα αναρωτιεμαι (γιατι δεν ξερω απο αυτα) πως ολα αυτα εχουν μεινει ετσι μετα απο 3000 χρόνια!!!
        Και φανταζομαι για σας που τα αγγιξατε θα ηταν πολυ συγκινητικο,καθώς βλεπεις την αισθητικη ενος αρχαιου πολιτισμου. Οπως και για τα παιδακια σας + το σχολειο που θα ειχαν αυτη την εμπειρια.
        Συγχαρητηρια για την στάση σας απέναντι στον πολιτισμο, την ηθική και την παιδεία, αυτή η χωρα πάσχει απο την ελλειψη τους,και αφου σας ξερω και λιγο θα πω οτι ισως θα επρεπε να βρεθουν απο εσας αυτα γιατι στα χερια καποιου αλλου.. χιχι...
        Καλη επιτυχια με την καλυβα σας!

        Ειρηνη ,ασωτη κορη-φοιτητρια στη Θεσσαλονικη

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      101. Τα σέβη μου κύριε Νίκο για τη στάση σας! Θα κάνω μια παραπομπή εδώ από το ιστολόγιό μου, ως ένα πολύ μικρό ευχαριστώ για την ομορφιά που ένοιωσα διαβάζοντας την χαρά και περηφάνεια σας!

        Τα σέβη μου!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      102. Αγαπητέ κύριε Ψυχογυιέ,

        αυτή τη στιγμή νιώθω έντονα την ανάγκη να σας ευχαριστήσω.

        Πρέπει να ήταν αγαθή τύχη που μόλις πριν λίγα λεπτά είδα τυχαία την ιστοσελίδα σας, μετά από ψάξιμο για άλλα θέματα που με απασχολούσαν.

        Γνώριζα εδώ και μήνες από τον τύπο το ιστορικό της ανασκαφής στην ιδιοκτησία σας και είχα συγκινηθεί και τότε βαθιά.

        Όμως σήμερα ειδικά ήταν τόση η απογοήτευσή μου από τη νοοτροπία και τη στασιμότητα στις αντιλήψεις πολλών συμπολιτών μας - λόγω της έρευνας που προανέφερα - που η σελίδα σας ήταν πραγματικά μια όαση.

        Σας ευχαριστώ που μου υπενθυμίσατε ότι υπάρχουν και αυτοί οι Έλληνες, που πάνε κόντρα στη μιζέρια, στο καινούριο, που δεν πάσχουν από μανία καταδίωξης πανταχόθεν, που είναι καταρχήν σίγουροι, αισιόδοξοι, δυναμικοί στο παρόν τους και ως εκ τούτου μπορούν νηφάλια να εκτιμήσουν το παρελθόν.

        Δεν θέλω να γίνω κουραστική, γι' αυτό δεν αναφέρομαι στην επιστημονική και εκπαιδευτική αξία τόσο της ανασκαφής, όσο και των ενεργειών σας.

        Να είστε όμως βέβαιος ότι την αντιλαμβάνομαι ολόπλευρα (είμαι δασκάλα και αρχαιολόγος και κατοικώ κοντά στα Καλέσα).

        Με εκτίμηση,
        Μαρία Χατζιδάκη.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      103. Συγχαρητήρια κύριε Ψυχογυιέ!
        Πράγματι ξέρετε να εκτιμάτε την ιστορία μας και να πράτετε ανάλογα!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      104. Μπράβο σε σας και σε όλους τους εμπλεκόμενους!
        Είναι πράγματι κάτι το μοναδικό να έρχεται κανείς σε επαφή με την ιστορία!
        Δυστυχώς δεν είναι όλες οι ιστορίες ίδιες με την δική σας, από πολλές απόψεις.
        Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες χάνουν την περιουσία τους ή χάνεται το εύρημα από αυτόν ακριβώς τον φόβο. Αν είχε βρεθεί κτίριο και δη σημαντικό δεν ξέρω πως θα ήταν η κατάληξη.
        Για τους αρχαιοκάπηλους ας μην μιλήσουμε καθόλου.
        Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ευτυχώς για όλους η δική σας ιστορία είχε αίσιο τέλος, αλλά είχατε και την θεά Τύχη με το μέρος σας!

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      105. Συγχαρητήρια,

        ευχαριστούμε που μοιραστήκατε την εξαιρετική αυτή εμπειρία.

        Ζηλεύω την τύχη σας να σας μιλήσει η Ιστορία προσωπικά και στον ενικό.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      106. Η Ελλάδα είναι γεμάτη στα έγκατα της από σπουδαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς που μπούν στα κατάλληλα μουσεία,θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού και θα συμβάλουν στη
        διαμόρφωση ενός ισχυρού τουριστικού ρεύματος που θα φέρει ισχυρό συνάλλαγμα στη χώρα.

        Επιπλέον,η δημιουργία νέων φιλελλήνων θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την διαμόρφωση μιάς
        εναλλακτικής παιδείας στη σημερινή υπερανταγωνιστική κοινωνία και θα διαμορφώσει ένα ρεύμα Ευρωπαίων πολιτών που θα είναι πιο ευνοική στα εθνικά θέματα.

        Νεκτάριος Κατσιλιώτης
        Ιστορικός-Εκδότης

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      107. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΡΕΞΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΣΑΣ [ΕΝ ΘΕΩ ΟΥΣΙΑΣ]ΑΠΟΤΙΣΑΤΕ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΑΤΕ ΟΤΙ"ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΝΟΜΑ ΠΕΠΟΙΗΚΕΝ ΜΗΚΕΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΔΟΚΕΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΕΙΣΘΕ ΟΙ ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Η ΤΟΥ ΟΜΟΙΟΥ ΓΕΝΝΟΥΣ.......ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      108. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΞΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΣΚΑΦΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΑΣ.!!! ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΑΣ...

        Κατερίνα Γεωργιάδου

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      109. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ. ΣΑΣ ΖΗΛΕΥΩ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ 3000 ΕΤΩΝ. ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΕΒΑΣΤΗ ΣΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

        ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
        ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Κ. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      110. You could certainly see your enthusiasm within the article you write.
        The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they
        believe. Always go after your heart.
        Here is my website ; old holborn

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      111. What's Taking place i am new to this, I stumbled upon this I've
        discovered It positively helpful and it has helped me
        out loads. I'm hoping to give a contribution & aid different users like its aided me. Great job.
        Also visit my website : samson tobacco

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      112. This page really has all of the information and facts I needed concerning
        this subject and didn't know who to ask.
        Take a look at my blog post : mac baren

        ΑπάντησηΔιαγραφή
      113. ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ...ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΑΣ...ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΥΧΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΓΕ...!!!

        ΑπάντησηΔιαγραφή